zo. mei 16th, 2021

Weet dat door middel van je eigen overtuiging, je eigen geloof in een bepaalde situatie je lichaam en geest zodanig positief kunnen beïnvloeden dat je een klacht zelf kunt verhelpen? Een bekend voorbeeld is de zogeheten pil die aan mensen met klachten gegeven worden waarbij overtuigend wordt aangegeven dat die werkt, bijvoorbeeld bij hoofdpijn of stress. Als daarna blijkt dat het “slechts” een suikerpil is zonder chemische componenten dan wordt deze werking omschreven als het placebo effect.

Met andere woorden positieve gedachten in overtuiging gevoeld en beleefd zijn helend.

Aan de andere kant kunnen negatieve gedachten in overtuiging gevoeld en beleefd ziekmakend zijn. Het nocebo effect. Bekend is dat als iemand te horen heeft gekregen maar met zijn migraine te moeten leven en dat het niet beter zal worden dan neemt de migraine ook in frequentie en hevigheid toe.

Met andere woorden negatieve gedachten in overtuiging gevoeld en beleefd zijn ziekmakend.

Een goed medicijn? Denk positieve gedachten maar dat werkt alleen als je die combineert met een heldere intentie en wil om er positief in te staan. Gedachten alleen zijn niet genoeg. Dat kun je trainen bijvoorbeeld met Qigong en meditatie. Er is wetenschappelijk onderzoek beschikbaar dat meditatie positieve effecten heeft op het versterken van het immuunsysteem. Een zeer actueel gegeven vandaag de dag.

Door ronald