do. jun 24th, 2021

We beseffen het ons te weinig maar naast suikerverslaving is informatieverslaving nummer 1 van problematische verslavingen. Het is zelfs schadelijker dan menig drug.

Suiker zit vandaag de dag overal in ons eten en drinken. Wetenschappelijk onderzoek geeft een duidelijke waarschuwing en signaal over de gevolgen van teveel suiker in ons dagelijkse inname.

Informatie verslaving is echter ook een serieus probleem. Je hebt vast wel een keer opgemerkt dat je bijna iedereen met een smartphone ziet lopen, fietsen of zelfs autorijden. Naast de smartphone is er de tablet, ipad, e-reader of televisie (smart). De informatie die ons wordt toegeworpen is enorm en vaak ook “gepushed” oftewel opgedrongen. Door deze enorme hoeveelheid draaien onze sensoren (ogen en oren) over de toeren (niet eens volle toeren maar nog verder). Onze hersenen, die al deze informatie opslaat (zenuwverbindingen maakt om dit als bio elektrisch magnetische informatie op te slaan) moeten dit in constant buitensporig hoog tempo verwerken en zijn feitelijk overbelast.

Neem daarbij in ogenschouw dat ons internet wordt geleid door Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie) en Intelligent Algorithems (intelligente algoritmes). Deze sturen je allerlei gerelateerde informatie gebaseerd op je “surf”gedrag. De toestroom wordt groter, specifieker maar je “honger” naar informatie ook.

Stilte in je hersenen kan dan ineens een enorm kabaal zijn en confronterend met grote onrust als gevolg.

Dat leidt tot mentale maar ook lichamelijke klachten die subjectief zijn (moeilijk te duiden als gevolg van de hoge hersenactiviteiten). Slapeloosheid, onrust, veel dromen, concentratiestoornissen, depressie, overmatig piekeren, hoofdpijnen, snel geïrriteerd, snel vermoeid (chronisch), hyperactiviteit, oogklachten maar ook verminderde eetlust door spanning (overprikkeld), verminderde zin in sex, stoelgang problemen om een aantal te noemen.

Kun je daar wat aan doen? Jazeker, naast de beslissing willen nemen je gebruik ervan anders in te richten kun je met acupunctuur begeleid worden de klachten gericht op te lossen. Daarnaast kun je met qigong trainingen werken aan je innerlijke rust waardoor je behoeftes veranderen (in positieve zin).

Maar neem deze verslaving net zo serieus als elke verslaving. Hier horen ook serieuze ontwenningsverschijnselen bij. Laat je door ons informeren hoe wij je kunnen helpen. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Door ronald